Macska kefe kiválasztása

A legtöbb gazdinak megfordult már a fejében, hogy milyen macska kefe az ami jó lenne a cicája szőrének ápolásához. Itt van néhány tipp ami segíthet:

Sörtés kefe: A sörtés kefe az a macska kefe, ami a legtöbb szőrtípus ápolására alkalmas. Ezek a kefék a sörték hossza és a köztük lévő távolság szerint különböznek. Általában, minél hosszabb a bunda szőre, annál hosszabb és ritkább sörtéjű kefét kell használnunk. Ugyanakkor, minél durvább a szőr, a sörtéknek annál keményebbeknek kell lenniük.

Drótkefe: A drótkefe, függetlenül attól, hogy vége gumiból készült-e vagy sem, a legelőnyösebb macska kefe választás a közép- és hosszú szőrű, valamint a göndör vagy gyapjas bundájú cicák esetében esetében, például a Rex macska szőrének gondozásához.

Simító kefe: A simító kefék finom drótszőrből készülnek, és különösen hasznosak a gubancok és csomók eltávolításában.

Sűrű fogú fésű: A fésűk minden macskabunda gondozásához alkalmasak, kivéve a drótszerű fajtákat. Segítenek eltávolítani a legkisebb szőrcsomókat. A nagyobb gubancok és csomók esetében bontó fésűre lesz szüksége.

Gumikefe: A gumiból készült macska kefe hatékonyan masszírozza a bőrt, és segít a kihullott szőrszálak eltávolításában. Kiválóan használható az ápolás utolsó lépéseként.

Milyen gyakran keféljük a macskánk szőrét?

Keféljük meg a kedvencünk szőrét naponta egyszer vagy kétszer, ha hosszú szőrű, vagy hetente, ha rövid szőrű. Lehetséges, hogy gyakrabban kell cicánkat kefélni a vedlési időszakban, vagy ha valaki a családban allergiás. A rövid szőrű macskák csak alkalmanként igényelnek tisztítást, ha egyáltalán szükséges. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi kefélésre van szüksége macskánknak, keressük fel állatorvosunkat vagy a kozmetikai szakemberünket.

Mire figyeljünk keféléskor?

Kefélés és fésülés közben legyünk gyengédek, ne siessük el a dolgot. Különösen a gubancok és csomók eltávolítása közben legyünk óvatosak. A művelet kellemes élmény is lehetne, sőt, az is lenne cicánk számára, mivel a gyengéd simogatás és masszázs jól esik bőrének. Ennek ellenére minden macska inkább elkerülné a fájdalommentes tisztogatást, a csomók és gubancok eltávolítását nem szívesen tűrik. Ahhoz, hogy ez a művelet kellemes időtöltéssé váljon, és hogy a macska és gazdája közti bizalom elmélyüljön, gyakran, lehetőleg naponta keféljük macskánk bundáját. Ezzel megakadályozzuk a további gubancok és csomók kialakulását is.