Kutya fésű használatának előnyei

Kutyánk külsejének rendben tartása alapvető fontosságú a jó egészség és a kényelem biztosítása érdekében. Ha kis kedvenceinket sétáltatjuk hajlamosak hemperegni, más négylábú társaikkal játszadozni, felfedezni a világot. Mindennek következtében bizony nagyon valószínű, hogy a szőrzet kócos és piszkos lesz, mire hazaérünk. Ilyenkor fontos a megfelelő kutya fésű használata fürdetéskor, tisztálkodáskor.

A fésülködést nem kedveli minden kutyus, de sokkal tűrhetőbbé tehetjük a folyamatot, ha a szőrzet típusához megfelelő fésűt használunk. Ahhoz, hogy az optimálist válasszuk ,ismernünk kell a jelenleg kapható kutya fésűk fajtáit, és azt, hogy melyiket hogyan kell használni. Az, hogy milyen időnként kell átfésülni a kutya szőrzetét, szintén függ a szőr hosszától, vastagságától és mennyiségétől is. Egyes kutyák ráadásul jobban hullatják a bundájukat, de olyan is van, amelyik szinte egyáltalán nem. Ezekkel jobb ha tisztában vagyunk, mielőtt bevásárolnánk és neki veselkednénk a kutyus ápolásának.

Rövid szőrhöz kutyafésű

A rövidszőrű kutyák ritkább szőrápolást igényelnek. A vékony szőrzetnek köszönhetően elegendő két-három alkalommal hetente előkerülnie a kutya fésűnek. Hogy pontosan mennyi is a megfelelő, azt a szőr további tulajdonságai határozzák meg. Náluk olyan fésűre van szükség, amely a kihullott szőrszálaktól való megszabadulásban segít, és nem kell, hogy csomókat és szennyeződéseket is fel tudjon lazítani. Szóval az megfelelő választás az a gumisörtés kefe vagy egy szőrápoló kesztyű, mert ezek biztosan nem okoznak sérülést és gyengéden távolítják el a kihullott szőrszálakat.

Kutyafésű a középhosszú szőrhöz

A középhosszú szőrrel rendelkező ebeknek vastagabb a bundája, mint a rövidszőrűeknek, legalább hetente négyszer kell megfésülni. Mivel az ő esetükben hosszabb, vastagabb és dúsabb bundáról van szó, finom, sűrű, fémes sörtékkel rendelkező kefét kell beszereznünk. Az ilyen kefék segítenek a hosszabb szőrszálak összegyűjtésében, így kevesebbel fogunk találkozni a kanapén vagy a ruhánkon.

A hosszú szőr és a kutya fésű

A hosszúszőrű ebek esetében kell a legnagyobb figyelmet szentelni a bundaápolásra, hiszen náluk a nagyobb az esély a gubancolódásra, a szennyeződésekre és a hullás mértéke is jelentősebb, illetve feltűnőbb lehet. Őket minden séta után, minden nap érdemes alaposan átfésülni. A hosszúszőrű és érzékeny bőrű kutyusoknak, a kétoldalas kefe az ideális, melynek az egyik oldalán lekerekített végű, fém sörték vannak, a másikon pedig keményebb, szintetikus anyagból készültek. Így az egyik oldallal finoman eltávolíthatók a kihullott szőrszálak, a másikkal pedig puhává és fényessé tehető a bunda.